De winter staat in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) voor stilte, rust en opslag van energie. Het is het seizoen van het Water-element, dat verbonden is met de Nieren en Blaas, de bron van je levensenergie. Deze periode nodigt uit tot vertraging zodat je kracht kunt bewaren en herstellen. Door te kiezen voor voedende, verwarmende gerechten ondersteun je je Nieren en help je je lichaam reserves op te bouwen. Zo bereid je jezelf voor op veerkracht, warmte en balans in de koude, stille maanden.

winter

gevulde aubergine rolletjes

Winterse warmte, pure kracht. Voed je lichaam en omarm je energie.

In de winter vraagt je lichaam om warmte, bescherming en diepe voeding om je energie te behouden en te versterken. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) is dit het seizoen om je Nieren en Milt te ondersteunen met voedzame, verwarmende gerechten die de spijsvertering stimuleren en je basisenergie opbouwen.

Deze gevulde aubergine rolletjes combineren zachte, verwarmde aubergine met voedzame parelcouscous en smaakvolle olijven en zongedroogde tomaten.

Samen vormen ze een lichte, maar krachtige maaltijd die je lichaam helpt opwarmen en voeden tijdens de koude maanden.

GA NAAR RECEPT
gevulde aubergine rolletjes
gevulde aubergine rolletjes

gevulde aubergine rolletjes

Vegan | Lactosevrij | 25 min

  • Ingrediënten aubergine rolletjes

    • 2 aubergines  

    • 100 gr parel couscous  

    • Handjevol groene olijven  

    • Handjevol zwarte olijven  

    • 50 gr zongedroogde tomaten  

    • 1 tl Italiaanse kruiden  

    • 1 el fijngesneden peterselie + munt  

     

    Ingrediënten dressing  

    • 2 el plantaardige yoghurt  

    • 1 teen knoflook, geperst  

    • 1 el sesamzaad 

    1. Kook de parelcouscous volgens de instructies op de verpakking.

    2. Was en snijd ondertussen de aubergines in schijven van ongeveer 0.5 cm dik. Bestrijk de aubergines met een laagje kokosolie en een beetje peper en zout.

    3. Verhit een grillpan en grill de aubergines aan beide kanten goudbruin.

    4. Halveer de olijven en de zongedroogde tomaten en schep deze door de gekookte parelcouscous.

    5. Leg 2 aubergineschijven net over elkaar heen en verdeel hier 1.5 el vulling over.

    6. Rol de aubergine op en leg met de naad naar beneden.

    7. Maak de dressing door alle ingrediënten door elkaar te mengen. Giet dit over de aubergine rolletjes heen

  • De winter is in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) het seizoen van rust, opslag en innerlijke kracht. Aubergine heeft een neutrale tot licht koelende werking, maar door het te roosteren, bakken of stoven geef je het een verwarmende eigenschap. Het is voedzaam en ondersteunt het Milt- en Maagmeridiaan, die belangrijk zijn voor je spijsvertering en energieproductie.

    De helende ingrediënten in dit gerecht en wat het doet met jouw lichaam:

    • Aubergine - ondersteunt de spijsvertering, werkt licht verwarmend door grillen

    • Parelcouscous - licht verwarmend, geeft energie en ondersteunt de Milt

    • Olijven -helpen Qi bewegen en geven smaak en kracht

    • Zongedroogde tomaten -versterken de spijsvertering en voegen warmte toe

    • Italiaanse kruiden -stimuleren de spijsvertering en bevorderen de bloedcirculatie

    • Peterselie en munt -verfrissend en ondersteunen het verwijderen van stagnatie

    • Plantaardige yoghurt -verzachtend voor de spijsvertering

    • Knoflook - verwarmend en versterkt het immuunsysteem

    • Sesamzaad - voedt de Nieren en ondersteunt de energieopslag