De herfst staat voor loslaten, verdieping en innerlijke rust. Dit is het seizoen om stil te staan bij wat je wilt bewaren en wat je mag laten gaan, zodat je ruimte maakt voor herstel en balans. Door te kiezen voor verwarmende voeding ondersteun je het Metaal-element, dat verbonden is met de Longen en Dikke Darm. Zo versterk je je immuunsysteem en help je je lichaam zich voor te bereiden op de kalme, stille energie van de naderende winter.
herfst
voedzame appeltaart
Frisse zoetheid, aardse diepte, een salade die jouw energie laat stromen.
De herfst in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) staat voor het Metaal-element, dat verbonden is met de Longen en Dikke Darm. Het is het seizoen van loslaten, afbouwen en innerlijke reflectie. Ons lichaam vraagt nu om warmte en stabiliteit om zich voor te bereiden op de kou van de winter.
Deze appeltaart bevat ingrediënten die de energie van de Longen en Dikke Darm versterken, waardoor je beter kunt loslaten wat je niet langer dient en ruimte maakt voor vernieuwing.
De combinatie van zachte smaken en verwarmende ingrediënten die je spijsvertering ondersteunen en je immuunsysteem versterken. Het resultaat is een diepe innerlijke rust en veerkracht, precies wat je nodig hebt om met harmonie de overgang naar het koudere seizoen te maken.
voedzame appeltaart
Vegan | Lactosevrij | Glutenvrij | 35 min
-
Ingrediënten voor een taart met bakvorm met diameter 15 cm.
Ingrediënten deeg
50 gr amandelmeel
90 gr havermeel
1 tl vanille extract
2 el ongezoete appelmoes
3 el ongezoete amandelmelk
1 tl kaneel
1 el maple syrup
Ingrediënten vulling
20 gr rozijnen
2 appels
1 tl kaneel
1 el maple syrup
½ el maïzena
20 gr walnoten
60 gr ongezoete appelmoes
-
Maak het deeg door alle ingrediënten met elkaar te mengen en te kneden tot een samenhangend geheel. Druk deze goed aan in de bakvorm.
Meng in een kom de appelmoes, rozijnen, kaneel, maple syrup, maïzena en fijngehakte walnoten. Verdeel dit over de bodem.
Verwijder het klokhuis van de appels en snijd ze door de helft. Leg ze dan met de platte kant naar beneden zodat je halve schijven kunt snijden. Verdeel deze over de bodem van de appeltaart zodat je een mooie topping krijgt.
Bestrijk ze met een beetje amandelmelk en bak de appeltaart in de oven voor 25 minuten op 175 graden.
-
De herfst brengt een zachte, warme sfeer waarin we verlangen naar comfort en voedende smaken. Deze gezonde appeltaart vangt precies die knusse herfstenergie met een vleugje zoetheid en kruidigheid. Met sappige appels, verwarmende kaneel en knapperige walnoten is dit een heerlijk moment van rust en balans voor lichaam en geest in het herfstseizoen.
De helende ingrediënten in dit gerecht en wat het doet met jouw lichaam:
Appels – Versterken de Milt en Maag, ondersteunen de spijsvertering en verzachten de longen
Kaneel – Verwarmt het lichaam, stimuleert de bloedsomloop en helpt bij het verlichten van koude in de maag
Walnoten – Voeden de Nierenergie en het bloed, ondersteunen het zenuwstelsel en versterken de botten
Rozijnen – Ondersteunen de Lever en versterken het bloed, bevorderen de spijsvertering en ontgiften het lichaam
Amandelmeel & havermeel – Verzachten de spijsvertering en bieden milde energie zonder de Milt te belasten
Appelmoes – Versterkt de Milt en voegt vocht toe zonder zwaar te zijn